Want your
own Fotopage?








 
GANDAHARA

By: SHAHROSE PESHAWAR

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 26-Feb-2010 14:44 Email | Share | Bookmark
FROZEN BURUNG PUYUH & PUYUH MASAK LOMAK CILI API...

So rehat sat tuk edit gambar-gambar kawen ni..dah lama aku tak publishd gambar2 & resepi aku masak...ni gambar puyuh frozen, freezer Pensonic tu sebenarnya hadiah birthday aku pada 16 Jan 2010 awal tahun baru ni, so aku baru berjinak2 meniaga puyuh ...so far org terdekat je yang membelinya...ada gak orng dari Ulu Selangor call aku nak 150 ekor, terkejut aku..cuma masalah transport je..kalau tak dah lama aku distribute puyuh2 ni di kl...permintaan memang banyak disana, nak2 aku kata puyuh ni orng Melayu Islam yg bela dan sembelih lagila ramai yang nak...burung puyuh ni hubby mbik dari ladang kawan dia di Sik, Baling Kedah..





Memandangkan abah aku orng Seremban so jadi kebiasaanla makan masak lemak cili api ni...selalu mak la yang masakkan...abah aku tu tak sah kalau takdak makanan podeh..katanya lauk tu pondan kalau tak pedas hehehe...so puyuh aku masak ni bukanla yang aku jual, aku beli di Naka satu tempat di Kedah ni sebelum aku decide nak meniaga puyuh......jauh gak dari Alor Setar...saja jalan2kan..so ternampak orng jual puyuh frozen kami pun belila 2 peket...

Mudah je masak lemak cili api burung puyuh ni..macam kita masak ayam masak lemak tu....cuma gantikan ayam dengan burung puyuh...


MASAK LOMAK CILI API BURUNG PUYUH

segenggam cili api; kalau pakai cili api kg punya lagi bagus ..kaw ..bagi terangkat abes
~ tapi aku tak letak banyak cili api sebab anak2..so aku buh lam 3 biji cili api kg tu pun terasa gak pedasnya...
*kunyit hidup lam 2 inci
*bawang beso satu
*bawang putih lam 3
*asam keping lam 2
*2 batang serai dititik
*5 ekor burung puyuh di belah 2
*3 kentang sederhana besa...di potong dadu
*santan lam setengah biji

1) Tumbuk bawang beso, bawang putih, cili api dan kunyit hidup hingga lumat
2) Panaskan periuk...masukkan bahan2 dah ditumbuk ni kedalam periuk berkenaan
3) Masukkan sikit air..bila dah mendidih masukkan serai yang dah diketuk tadi
4) Kemudian masukkan kentang dan puyuh...kacau-kacau kemudian masukkan santan
pekat, sentiasa kacau agar santan tak pecah, masukkan asak keping..
5) Bila puyuh dan kentang dah empuk...perasakan garam...dah ok
6) Tutupkan api...senduk dalam mangkuk dan hidangkan dengan nasi panas2 ..perghhh

Selamat Mencuba



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net